Parhaat konsoli – ja tietokone-emulaattorit

Emulaattori tarkoittaa tietokoneohjelmaa tai laitteistolaajennusta, jonka avulla voi käyttää ohjelmia ja paikoin myös laitteita muunlaisella tietokoneella tai käyttöjärjestelmällä. Se on toisin sanoen eräänlainen simulaattori, joka toteuttaa järjestelmän A toiminnot järjestelmässä B muuttamalla järjestelmä B:n käyttäytymään järjestelmä A:n tavoin. Yleisin keino käyttää emulaattoreita on muuttaa markkinoilta poistuneita tietokone- ja konsolipelejä pelattavaksi nykyisillä laitteilla. Tietokoneita ja pelikonsoleita emuloivat ohjelmat emuloivat kokonaisia tietokonelaitteita suorittimineen, näytönohjaimineen ja muine osineen.

Pelaajille emulaattorit ovat tarjonneet mahdollisuuden pelata melkein mitä tahansa peliä omalla tietokoneella, riippumatta siitä onko peli julkaistu Playstationilla, Nintendolla vai Xboxilla. Yhtä lailla emulaattoreilla voi palata menneisyyteen ja herättää henkiin tuttuja arcade -pelejä tai muita lapsuuden muistoja, jotka eivät enää toimisi nykyisillä laitteilla. Tosin emulaattorien käyttö ei ole ongelmatonta – monet pelit eivät toimi niidenkään avulla. Ohjelmistokehittäjät työskentelevät niiden parissa koko ajan pyrkien parantamaan niiden suorituskykyä.

ddos

DOSbox

Tietokone emulaattori DOSBox emuloi Windowsin vanhan MS-DOS -ympäristön ja se on saatavilla Linuxille, Windowsille ja MAC OS:lle. MS-DOS on taasen Windowsin vuonna 1981 julkaisema tekstipohjaisella komentoliittymällä varustettu käyttöjärjestelmä, jonka viimeisin versio julkaistiin vuonna 1994. Täten DOSBoxin avulla voi kokeilla pelata nostalgisia MS-DOS -pelejä. Nykyiset pelivalmistajat jopa käyttävät sitä pakatakseen vanhat DOS-pelinsä pelattavaksi modernilla tietokoneella. DOSBox toimii ilman ongelmia jopa Windows 9:sta korkeimmilla käyttöjärjestelmillä.

Snes9X

Snes9x on vuodesta 1997 lähtien saatavilla oleva ilmaisohjelma, joka emuloi Super Nintendo Entertainment System (SNES) järjestelmää. Sen avulla voi melkeinpä pelata tietokoneella mitä vain Nintendolle ja Super Famicom Nintendolle suunnitelluista peleistä. Snes9x on syntynyt kolmen vuoden hakkeroinnin, koodauksen, uudelleenkoodauksen ja virheenkorjauksen tuloksena. Se toimii kaikilla tietokone- ja mobiilialustoilla eikä se käytä liikaa laitteen resursseja luoden kuitenkin korkealaatuisen emuloinnin. Snes9x on valittu monesti maailman parhaaksi SNES emulaattoriksi.

RetroArch

RetroArch on saatavilla Windowsille, Mac:lle, Linuxille ja mobiililaitteille. Se on periaatteessa kaiken kattava emulaattori, jolla voi pelata mitä vain vanhoille konsoleille julkaistua peliä. Sillä voi pelata kaikkia konsolipelejä aina Playstation 1:sestä lähtien. Kannettavissa pelikonsoleissa se emuloi pelejä aina Game Boy Advancesta ja sitä edeltävistä konsoleista. RetroArch on erittäin suosittu sen monipuolisuuden takia. Se toimii stabiilisti kaikilla käyttöjärjestelmillä eikä pelaaja tarvitse muita emulaattoreita.

eSPXe

Playstation -emulaattori eSPXe toimii Windowsilla, Linuxilla ja Androidilla. Se julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2000 yli puolen vuoden kehitystyön jälkeen. Se pyörittää ongelmitta kaikki Playstation 1 -pelit. Se muistuttaa toiminnallaan toista Playstation -emulaattoria PCX2:sta, sillä se käyttää myös liitännäisiä. ESPXe on valittu useasti parhaaksi Playstation -emulaattoriksi, mutta parhaimman pelikokemuksen muodostamiseksi tietokoneen täytyy olla tarpeeksi tehokas. Tällöin vanhoja Playstation 1 -pelejä voi pyörittää HD-laadulla.